Alle begin is moeilijk

Ik weet niet meer precies wanneer ik begonnen ben te schrijven. Ja, ook weer wel, op de lagere school. Maar dat bedoel ik niet. Al op de middelbare school, laten we zeggen toen ik veertien, vijftien jaar oud was, kreeg ik in de gaten dat ik met woorden dingen kon die andere mensen niet voor elkaar kregen. Ik zat in de banken en schreef dingetjes die dan het lokaal doorgingen en waar om gegniffeld werd. Het waren heel verschillende dingen, ik weet het niet meer precies.
Toen ik eenmaal van de middelbare school af was, kreeg ik het op een vreemde manier op mijn heupen en begon ineens heel veel te lezen. Precies allemaal dingen die ze destijds wilden dat ik zou lezen, maar waar ik toen geen zin in had. Volgens mij had het niet eens uitgemaakt of ze me die dingen opdrongen of niet, je bent gewoon ergens klaar voor of niet. Ik bedoel, het was niet zozeer dat ik me afzette tegen de literatuur op dat moment. Ik zette me wel af tegen de school en ik vind tot op de dag van vandaag dat ik daar gelijk in had. Wat iemand nodig heeft om te leven, dat leert hij toch wel. De rest is flauwekul.
Nadat ik heel veel gelezen had, kreeg ik zin om zelf te schrijven. Dat viel nog lang niet mee. Het is heel moeilijk om te weten wat je in je hoofd hebt. Dan is het nog heel moeilijk om daarin te onderscheiden wat er echt van jezelf is en wat aangeleerde en nageprate rommel is. Dan moet je nog uitzoeken wat de moeite waard is en als je zover bent, ben je nog niet eens halverwege. Want dan moet je het nog opschrijven, in de goeie woorden en de juiste zinnen en het juiste ritme en de zuivere melodie. Ga er maar aanstaan.
Ik begon ermee en het vallen en opstaan gaat door tot op de dag van vandaag. Hier is er eentje uit het begin, uit 1990. Ik was toch al zesentwintig jaar, dat lijkt heel wat. Nu ben ik eenentwintig jaar ouder en denk ‘jeetje, wat een broekje’. Ik denk nog wel meer, maar dat schrijf ik maar niet op.

Ik publiceerde dit gedicht in 1993 in mijn bundel ‘De Jacht op de Goede Zin’. Daar zit een verhaal aan, maar daar kom ik een andere keer wel op terug.

http://pjcats.nl/wp-content/uploads/2011/05/Gajegangmaar.pdf

http://pjcats.nl/wp-content/uploads/2011/05/Gajegangmaar2.pdf

This entry was posted in Gedichten. Bookmark the permalink.